Moderatorzy: Jerzy Szeja, Augustyn Surdyk, Stanisław Krawczyk
Jerzy Szeja napisał(a):Przy rozwiązaniu drugim trzeba będzie od czasu do czasu przypominać, że ludologia polska zajmuje się wszystkimi grami.
Pozwolę sobie zacytować tę definicję jako oficjalną definicję PTBG.Jerzy Rzymowski napisał(a):Oto definicja, którą udało nam się wypracować w ubiegłym roku. Szczegółowy referat na jej temat znajduje się w dziale "Files" na stronie grupy dyskusyjnej PTBG.
Gra fabularna (z ang. role-playing game, RPG – gra odgrywania ról) – 1. rodzaj gry interaktywnej, która posiada fabułę, a jej uczestnicy, przyjmując określone role, czynnie i swobodnie współtworzą przebieg fabuły; 2. każda sytuacja komunikacyjna, której wszyscy uczestnicy mają świadomość uczestnictwa w grze fabularnej (1).
Augustyn Surdyk napisał(a):Jerzy Szeja napisał(a):ale czy ta definicja nie była nieco dłuższa?
Dłuższa definicja, którą Kolega pamięta była mojego autorstwa i była propozycją definicji KLASYCZNYCH gier fabularnych. Dla przypomnienia, również dla nowych członków i sympatyków PTBG, podaję ją poniżej w pierwotnej wersji (przed drobnymi zmianami, które były wynikiem dyskusji). Jej szczegółowość i długość uzasadniałem typem odbiorcy, do którego miała być skierowana – osobą, która nie ma jakiegokolwiek pojęcia o tym, czym są gry fabularne.
Gry Fabularne – (ang.: Role - Playing Games) rodzaj gier towarzyskich [...]
Augustyn Surdyk napisał(a):Co do ostatniego punktu „wygranej”, użyłem tego słowa jedynie po to, aby być w zgodzie z innymi definicjami gier jako takich. Choćby tej: [...]
Augustyn Surdyk
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości