przez Piotr Konieczny » Wt sty 18, 2005 1:19 pm
Co do pol szybkiej odpowiedzi, wylaczania roznych rzeczy itp. Wiekszosc takich usprawnien to sa tzw. mody phpBB. Instalacja kazdego moda - zwlaszcza przez kogos, kto na php zna sie raczej slabo - tak jak ja - niesie w sobie ryzyko, ze a) z instalacji nic nie wyjdzie b) forum pojdzie z dymem. Oczywiscie, jesli wiekszosc bedzie zdania, ze taki mod jest nam bezwglednie konieczny, to sprobuje go zainstalowac (kilka modow udalo mi sie swego czasu zainstalowac bez dewastacji forum, nie jest wiec tak zle). Niemniej jesli trafilby sie wsrod dyskutantow jakis wiekszy spec od tej technologii, jego pomoc bylaby bardzo mile widziana.
Co do netykiety forum, moje kilka groszy:
a) awatary, czyli emblematy - jestem za tym, by je zostawic, nie ze wzgledu estetycznych, ale praktycznych - ulatwiaja szybkie rozpoznanie kto pisze danego posta. Rozpoznanie orginalnego obrazka jest nieco szybsze i nie wymaga odwrocenia wzroku od tekstu jak w przypadku samych nikow (zwlaszcza dla 'wzrokowców'). Oczywiscie, awatary powinny byc stosunkowo male i nie animowane. Technicznie, wylaczenie ich jest latwe, jesli jednak wiekszosc bedzie przeciw awatarom (tak OT, kto przetlumaczyl je jako 'emblematy'??).
b) graficzne emotikony - W sumie te standardowe phpBB nie sa zbyt ladne, moge je wylaczyc, jesli nikt sie za nimi nie wstawi. Da sie je latwo wylaczyc.
c) podpis, czyli sygnaturka - moge go latwo wylaczyc 'calkowicie'. Ale podpis jest przydatny - i jesli uzywamy ich na grupie mejlingowej, to dlaczego by nie tu? Miniaturyzacja za pomoca tagow < small > jest dobrym pomyslem. Zakladam tez, ze nie dozwalamy obrazkow w podpisie (ah, kolejne forum na ktorym nie moge uzywac sigx... :>)?
d) skiny - opcjonalne moge dodac kilka nowych (skin wybiera sie w profilu), jesli beda jakies prosby o konkretnego, popularnego skina. Polski subSilver jako najbardziej znany i prosty w obsludze powinien raczej zostac jako default.
e) rangi - mozna tworzyc specjalne (prezes, zastepca, itp.), mozna miec stopniowane po ilosci postow. Obecnie sa: do 10 postow gracz, od 11-49 jest dyskutant, 50-99 badacz, 100-249 specjalista, 250+ mistrz. Oczywiscie mozna po prostu wylaczyc rangi calkowicie. Sugestie?
Piotr Konieczny
Kandydat PhD
University of Pittsburgh