przez Jerzy Szeja » Śr paź 26, 2011 12:35 pm
Witam!
1. Nie zajmuję się zagadnieniami graficznymi czy interfejsu, więc tylko od siebie, bez oparcia o literaturę zagadnienia, mogę powiedzieć, że nie spotkałem się z takim pojęciem.
2. Nie zgodzę się, że mamy tutaj taką sytuację, która jest identyczna w NGF (narracyjnych grach fabularnych, ang. Table-Top RPG) i cRPG (komputerowych RPG).
Sytuacja w grze "opowiadanej" jest sytuacją narracyjną. Bohater coś albo sam robi i wtedy wypowiada się w 1. os. l.poj., albo MG mu mówi, że coś widzi/czuje itp., wtedy mamy użycie 2. os. l. poj. (lub mnogiej, bo MG może mówić do BG "widzisz" lub do wszystkich graczy "widzicie"), albo MG (rzadziej gracz/BG, ale są i takie chwyty na sesjach) mówi o czynach kogoś innego (np. BN) "podszedł do Ciebie"; "uśmiechnęła się"; "rzucili się ciąć i rąbać", więc używa 3. osoby.
W cRPG świat jest pokazywany. Chyba że mówimy o tekstowych MUD-ach i takich browserówkach, w których nie ma wizualizacji, tylko jest opowieść. Ale wtedy też nie ma SPP, tylko narracja w którymś z wyżej opisanych trybów.
3. Pojęcie "perspektywy osoby" dotyczy spojrzenia. Nie narracji. A tu mamy albo "widzę jak bohater" (FPP), albo "widzę bohatera (i okolicę)" (TPP). Nie ma możliwości "z drugiej osoby". Relacja ja-ty jest relacją komunikacyjną. Gdy ja "jestem" tobą, to mówię o sobie "ja", bo gram ciebie.
4. Co do widoku w grach komputerowych, to jest kilka podziałów i trzeba by przywołać literaturę. Zdaje mi się, że w opis perspektywy dotyczy tylko gier w 3D. W dwóch wymiarach go się nie stosuje, bo jest on zawsze taki sam ("z boku", "widok na planszę/platformę" itd.). Nie przywołam literatury, bo nie mam pod ręką, ale rozróżnienie FPP i TPP ma sens tylko wtedy, gdy obie perspektywy są możliwe. TPP to zresztą nie jest jedyna alternatywa do FPP - FPP/TPP to rozróżnienie, gdy gracz zawiaduje pojedynczym awatarem w 3D. W starych grach strategicznych 3D przeważają różne "spojrzenia z góry" ("mapa dowódcza", "perspektywa boska" itd.). Nowsze często mieszają różne (można "prowadzić" jednego żołnierza w FPP lub TPP, a czasami wydajemy rozkazy z perspektyw mapy itp.).
Serdecznie pozdrawiam!
Jerzy Szeja