Moderatorzy: Jerzy Szeja, Augustyn Surdyk, Stanisław Krawczyk
. Skoro wg Kolegi jest "czysto" symulacyjny , to co będzie oznaczał tremin nieczysto symulacyjny. Poza tym po słowie program jest znak zapytania (domyśłam się, że może chodzić o wątpliwość, że komputerowa gra symulacyjna nie musi być programem (tu powstaje moja kolejna wątpliowść - co Kolega rozumie pod pojęciem program?).programu "czysto" symulacyjnego
Czy mógłbym również prosić o podanie prostych przykładów: gry, symulacji, gry symulacyjnej?
Jan Zych napisał(a):Proszę mi wyjasnić jak mam interpretować sformułowanie w pytaniu. Skoro wg Kolegi jest "czysto" symulacyjny , to co będzie oznaczał termin nieczysto symulacyjny.programu "czysto" symulacyjnego
Jan Zych napisał(a):KOLEGO STASIU - BEZ ODROBIENIA LEKCJI BĘDZIE TAK JAKBY CHIRURG OPEROWAŁ BEZ ZNAJOMOŚCI ANATOMII, ANESTEZJOLOGII, etc. :-)
Jan Zych napisał(a):Poza tym po słowie program jest znak zapytania (domyśłam się, że może chodzić o wątpliwość, że komputerowa gra symulacyjna nie musi być programem (tu powstaje moja kolejna wątpliowść - co Kolega rozumie pod pojęciem program?).
Jan Zych napisał(a):Zadał Kolega pytanie:Czy mógłbym również prosić o podanie prostych przykładów: gry, symulacji, gry symulacyjnej?
ODPOWIEDŹ:
Tak mógłbym. Przykłady gier: Go, Ringo, Szachy, Warcaby, "le Her", "Morra", gra w odgadywanie monet, etc.
Jan Zych napisał(a):Nieskomplikowany praktyczny przykład (opisowy): Sytuacja, która wydarzyła się w 1943 r. Generał Keeney, dowódca alianckich sił pwietrznych na Pacyfiku, stał przed następującym problemem. Japończycy mieli właśnie wysłać posiłki do Nowej Gwinei ze swej bazy na Nowej Brytanii [...].
Jan Zych napisał(a):SYMULACJA
Przez symulację (modelowanie) rozumiem reprezentację badanego systemu przez inny podobny do niego ze względu na właściwości objęte badaniem. Nie wchodząc tu w całą złożoność problematyki modelowania i modeli zaznaczę jedynie, że model zazwyczaj jest najczęściej albo prostszy od oryginału, albo też daje się lepiej (łatwiej) od niego obserwować i/lub sterować, ....
Jan Zych napisał(a):[...]
c) Kozielecki J., Konflikt, teoria gier i psychologia, PWN, Warszawa 1970
Powrót do Dyskusje o grach komputerowych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości