przez Dobrosława Lewicka » Śr kwi 20, 2005 2:41 pm
Nazywam się Dobrosława Grzybkowska-Lewicka (krótka rubryka w rejestracji nie pozwoliła mi wpisać obydwu nazwisk), jestem literaturoznawcą i historykiem sztuki. W roku bieżącym (2006) obroniłam na Uniwersytecie Wrocławskim doktorat poświęcony aniołom pt. "Współczesne - literackie i ikoniczne - wyobrażenie anioła". Od ponad 10 lat jestem związana w sposób praktyczny z RPG. W roku 2001 obroniłam pracę magisterską pt. "Gry fabularne - RPG - jako wielopoziomowy dialog. Sposoby funkcjonowania literatury - od remityzacji do postmodernizmu". Obecnie interesuję się wszystkim z pogranicza fantastyki i folkloru. Jestem też autorką kilku artykułów dotyczących RPG:
Gry fabularne - ontologia, komunikacja, zjawisko społeczno-kulturowe, "Literatura Ludowa" 2001 nr 3.
Aspekt remityzacyjny w grach RPG (cz.1), "ALBO albo. Problemy psychologii i kultury" 2001 nr 3.
Naśladownictwo i przemiana w RPG (cz.2), "ALBO albo. Problemy psychologii i kultury" 2002 nr 2.
Gry fabularne - nowy "gatunek" folkloru? [w:] Genologia Literatury Ludowej. Studia folklorystyczne, Toruń 2002.
Narracyjne gry fabularne jako dzieło sztuki. Refleksje, [w:] Baśnie nasze współczesne, pod red. Jolanty Ługowskiej, Wrocław 2005.
Pozdrawiam wszystkich!
Ostatnio edytowano Śr lip 12, 2006 11:27 am przez
Dobrosława Lewicka, łącznie edytowano 1 raz