Jerzy Szeja napisał(a):Ponieważ mój syn ma darmowe konto na onecie i otrzymuje reklamy, udało mi się zobaczyć coś takiego:
Ciekawe, jak to zjawisko jest rozpowszechnione, bo do tej pory widywałem reklamy MOG-ów (/MMO/a dokładniej BBMMOG) tylko na serwisach growych (i w samych grach on-line).
Jeśli chodziło o same gry, to:
Z tego co się orientuję, tego typu gry są bardzo popularne w Polsce, sam grałem w trzy z nich.
Oto te, które kojarzę jako najpopularniejsze:
- Ogame - SF powiedzmy, że strategiczna; wiele Uni (serwerów), gra na pewno występuje w języku niemieckim (oryginał, poza tym to właśnie "ludzie od Ogame" odpowiadają za takie gry jak Bitefight czy Vendetta)
- Plemiona - fantasy (?), strategiczna - podobno lepsza niż Travian
- Travian - pseudohistoryczna, strategiczna (Polacy są podobno najliczniejszą grupą graczy - gra występuje w wielu językach)
- RedDragon, oryginał bodajże czeski (?), strategia, jedna ze starszych pozycji na rynku gier html
- Gladiatus - ostatnio popularna
z ciekawostek: Xfighter - gra wielokrotnie się pojawiająca i znikająca, polskiego autorstwa, można chyba gdzieś do niej kod znaleźć, bo chyba jest udostępniony do kopiowania.
Jeśli chodziło o zjawisko "rozpowszechnienia reklam gier MOG" - to nie bardzo mogę się odnieść, poza tym, że najczęściej tego typu gry stosują, hmmm, coś na kształt "ściągacza graczy" - czyli jak dasz linka swoim znajomym i oni dojdą do jakiegoś tam poziomu rozwoju, to dostaniesz taki a taki bonus.