Mateusz Czerwiński napisał(a):Kolego Stanisławie - odmienny od pozostałych ostatni punkt I rozdziału mówiący o różnych formach aktywności, miał być pomostem łączącym oba rozdziały. Od twórczych form aktywności / hobby gładko przechodząc w gry komputerowe. Jestem jednak otwarty na propozycje.
Może więc:
- zakończyć rozdział pierwszy podrozdziałem "Twórcze formy aktywności",
- otworzyć rozdziału drugi podrozdziałem w stylu "Granie w gry wideo na tle innych twórczych form aktywności"?
Ale tutaj od razu dwie uwagi:
- może być trudno o dobrą stylistykę ("granie w gry" jest straszne, a chyba nie można zrobić "Gry wideo na tle innych form bla bla bla", bo same gry nie są wszak rodzajem aktywności, a jedynie jej narzędziem);
- takie sformułowanie zakładałoby a priori, że gry wideo są twórczą formą aktywności.
Może więc zacząć drugi rozdział podrozdziałem: "Granie w gry wideo na tle twórczych form aktywności" (bez słowa "innych")? Ale nadal trzeba na coś zamienić to nieszczęsne "granie w gry".
A skądinąd trzeba będzie uważać, aby nie sugerować w tekście, że gry są twórcze (rozumiem, że taka jest teza), dopóki nie zostanie to dowiedzione. Wydaje mi się, że pierwotna forma spisu treści w pewnym sensie przemyca taki ukryty przekaz (że gry są twórcze) -- ale to już zostawiam osądowi Kolegi.